اتْلُ ما أُوحِیَ إِلَیْکَ مِنَ الْکِتابِ وَ أَقِمِ الصَّلاةَ إِنَّ الصَّلاةَ تَنْهى عَنِ الْفَحْشاءِ وَ الْمُنْکَرِ وَ لَذِکْرُ اللَّهِ أَکْبَرُ وَ اللَّهُ یَعْلَمُ ما تَصْنَعُونَ (عنکبوت / 45 )
ترجمه:
آنچه را از کتاب آسمانى به تو وحى شده تلاوت کن، و نماز را بر پا دار که نماز (انسان را) از زشتىها و منکرات باز مىدارد و خداوند مىداند شما چه کارهایى انجام مىدهید.
تفسیر: نماز باز دارنده از زشتیها و بدیها .
الف . در پاسخ به این پرسش که چرا برخی با وجود نماز خواندن باز مرتکب فحشاء و منکر می شوند باید گفت که هر نمازى به همان اندازه که از شرایط کمال و روح عبادت برخوردار است نهى از فحشاء و منکر مىکند، گاه نهى کلى و جامع و گاه نهى جزئى و محدود.
ممکن نیست کسى نماز بخواند و هیچگونه اثرى در او نبخشد هر چند نمازش صورى باشد هر چند آلوده گناه باشد، البته این گونه نماز تاثیرش کم است، این گونه افراد اگر همان نماز را نمىخواندند از این هم آلودهتر بودند.
روشنتر بگوئیم: نهى از فحشاء و منکر سلسله مراتب و درجات زیادى دارد و هر نمازى به نسبت رعایت شرایط داراى بعضى از این درجات است.
ب. در مورد چگونگی بازدارندگی نماز از بدی و زشتی می تونا گفت که طبیعت نماز از آنجا که انسان را به یاد نیرومندترین عامل بازدارنده یعنى اعتقاد به مبدء و معاد مىاندازد داراى اثر بازدارندگى از فحشاء و منکر است.
انسانى که به نماز مىایستد، تکبیر مىگوید، خدا را از همه چیز برتر و بالاتر مىشمرد، به یاد نعمتهاى او مىافتد، حمد و سپاس او مىگوید، او را به رحمانیت و رحیمیت مىستاید، به یاد روز جزاى او مىافتد، اعتراف به بندگى او مىکند، از او یارى مىجوید صراط مستقیم از او مىطلبد، و از راه کسانى که غضب بر آنها شده و گمراهان به خدا پناه مىبرد (مضمون سوره حمد).
بدون شک در قلب و روح چنین انسانى جنبشى به سوى حق و حرکتى به سوى پاکى و جهشى به سوى تقوا پیدا مىشود.
براى خدا رکوع مىکند، و در پیشگاه او پیشانى بر خاک مىنهد، غرق در عظمت او مىشود و خودخواهىها و خود برتربینىها را فراموش مىکند.
شهادت به یگانگى او مىدهد گواهى به رسالت پیامبر ص مىدهد. بر پیامبرش درود مىفرستد و دست به درگاه خداى بر مىدارد که در زمره بندگان صالح او قرار گیرد (تشهد و سلام).
همه این امور موجى از معنویت در وجود او ایجاد مىکند، موجى که سد نیرومندى در برابر گناه محسوب مىشود.
این عمل چند بار در شبانه روز تکرار مىگردد، هنگامى که صبح از خواب برمىخیزد در یاد او غرق مىشود.
در وسط روز هنگامى که غرق زندگى مادى شده ناگهان صداى تکبیر مؤذن را مىشنود، برنامه خود را قطع کرده، به درگاه او مىشتابد، و حتى در پایان روز و آغاز شب پیش از آنکه به بستر استراحت رود با او راز و نیاز مىکند و دل را مرکز انوار او مىسازد.
از این گذشته به هنگامى که آماده مقدمات نماز مىشود خود را شستشو مىدهد پاک مىکند، حرام و غصب را از خود دور مىسازد و به بارگاه دوست مىرود همه این امور تاثیر بازدارنده در برابر خط فحشاء و منکرات دارد.
ج. به چند حدیث در این مورد توجه کنید:
1- در حدیثى از پیامبر گرامى اسلام ص چنین مىخوانیم که فرمود: من لم تنهه صلاته عن الفحشاء و المنکر لم یزدد من اللَّه الا بعدا: کسى که نمازش او را از فحشاء و منکر باز ندارد هیچ بهرهاى از نماز جز دورى از خدا حاصل نکرده است! .
2- در حدیث دیگرى از همان حضرت چنین آمده: لا صلاة لمن لم یطع الصلاة، و طاعة الصلاة ان ینتهى عن الفحشاء و المنکر: کسى که اطاعت فرمان نماز نکند نمازش نماز نیست، و اطاعت نماز آن است که نهى آن را از فحشاء و منکر به کار بندد .
3- و در حدیث سومى از همان بزرگوار چنین مىخوانیم: که جوانى از انصار نماز را با پیامبر ص ادا مىکرد اما با این حال آلوده گناهان زشتى بود این ماجرا را به پیامبر ص عرضه داشتند فرمود: ان صلاته تنهاه یوما: سرانجام نمازش روزى او را از این اعمال پاک مىکند .
4- این اثر نماز بقدرى اهمیت دارد که در بعضى از روایات اسلامى به عنوان معیار سنجش نماز مقبول و غیر مقبول از آن یاد شده، چنان که امام صادق ع مىفرماید: من احب ان یعلم ا قبلت صلوته ام لم تقبل؟ فلینظر: هل منعت صلوته عن الفحشاء و المنکر؟ فبقدر ما منعته قبلت منه!: کسى که دوست دارد ببیند آیا نمازش مقبول درگاه الهى شده یا نه؟ باید ببیند آیا این نماز او را از زشتیها و منکرات باز داشته یا نه؟ به همان مقدار که بازداشته نمازش قبول است!
تفسیر نمونه، ج16، ص:
عناوین یادداشتهای وبلاگ
دسته بندی موضوعی
دوستان